lördag 14 november 2015

Svart natt och svart morgon - tänd ett ljus

Sitter och lyssnar halvt på radio samtidigt som jag skriver detta. Det har hänt någonting markant i vår värld. Två konkreta händelser som talar om att vårt samhälle är på väg att drastiskt förändras. 
  Det första som är det mindre i sammanhanget men som ändå markerar att vi är på väg in i ett annat nytt samhälle. Klockan 12.00 på torsdagen den 12 november införde Sverige gränskontroller. I 20 år har vi kunnat resa någorlunda fritt i Europa men det går inte längre. Passet som man nästan trodde var utdött har helt plötsligt åter igen blivit en nödvändig handling. 
  Men den stora händelsen som är svart så hjärtat knyter sig  vid blotta tanken, är de attentat som har inträffat under natten. 120 personer döda. Det är så stort så att det är svårt att ta in. Militärer på gatorna i Frankrike och undantagstillstånd.  
  Men min tanke är nu om någon tid behöver vi tillsammans gå ihop och kämpa för den frihet som vi så länge har tagit för givet. Rätten att få tänka, röra sig fritt och ägna sig åt kultur, det som är ett signum för oss som människor, kan vi kanske inte längre ta för givet. 
  Jag tänker dock att i skymningen vid 4 sätta ett litet ljus för friheten vid statyn på stortorget i Lund och för att hedra offren i attacken. Följ med de som vill! 

1 kommentar:

  1. Världen är krig, men inte på samma sätt som förr.
    Tyvärr är det vår värdegrund som såras mest...

    SvaraRadera