lördag 7 september 2013

vardagens lov och och styrka

Efter att ha läst krönikan med rubriken "Själständiga kvinnor ger hopp" Annika Gustafsson( http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/sjalvstandiga-kvinnor-ger-hopp/ ) kan jag inte hjälpa att jag återigen slås av hur livsavgörande vardagen är. Hur otroligt anpassningsbara vi människor är.

Det är i människors lilla privata liv som de  stora  förändringarna sker tvärtemot vad vi gärna föreställer  oss när bland annat media blåser upp händelser som den i veckan när Barack Obama var på besök i vårt land. Själv är jag en stor  vän av Obama och tycker att han är en fascinerande människa just därför att  han har förmåga att inge hopp om att livet kan bli bättre och att vi tillsammans kan göra saker som är goda, eller var det kanske  det han stod för innan valet 2008. Men nog blir det lite patetiskt när man stänger av trafiken runt halva Stockholm och  media går i trans  för  att en enda person skall besöka landet, må vara en av  världens mäktigaste. Men även han är en människa och någon sann bild  av hur det verkliga livet kan te sig i Stockholm kan han inte rimligen ha fått.
  Vad är det då som utmärker denna vardag som gör att den faktiskt uppstår även i de mest  absurda situationer som krig och elände. Jo min uppfattning är att det beror på att det handlar om den grundläggande överlevnaden, som varje människa måste kämpa för nämligen att få i sig mat så att vi överlever. Det att vi har tak över huvudet, någonting  att sätta på oss för att skyla, skydda och värma våra kroppar och inte minst att vi tillhör minst ett mänskligt sammanhang och gärna fler  än så.  Det är lätt att glömma att det faktiskt är det som allt vårt jobbande och slitande går ut på ytterst i vår värld även om många människor har så enormt mycket annat som vi tycker att vi måste ha såsom, bilar, resor,  datorer, telefoner. Kokar man ner det till absolut minimum är det, de grundliga mänskliga behoven som vi aldrig kommer  ifrån.
  Skall man alltså hitta de större skeendena i vår  värld behöver vi titta på vad som händer i  den lilla världen. Vad är det som gör att var och en av oss i  vårt dagliga liv väljer och handlar på det sättet vi gör. Skall man påverka världen till det bättre är det hos oss vanliga människor man skall gå.  Vilka villkor har vi? Vad är det som gör att vi som enskilda individer och tillsammans går vidare och utvecklas? Kan vi svara på de frågorna kan vi också så småningom genom att lita till människors goda vardagskraft förändra världen till det bättre.
Ha en underbar  vardagsvecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar