lördag 12 september 2015

Anonym flykting eller medmänniska som flyr

Kan man säga att alla de som flyr undan krig gör samma flykt. Nej självklart inte. Det finns troligen lika många vägar och anledningar som människor som flyr. Men när de blir många tillsammans har vi en tendens att generalisera och det handlar helt plötsligt om en grupp människor. För vi människor gör så för att kunna hantera större mängder av vad de än månde vara. 
  Men det är också här som det ger oss luckor att kunna avhumanisera varandra eller inte. Det finns tyvärr många exempel varav Ungern denna vecka får stå som exempel för avhumaniseringen:
Då man börjar kasta ut maten till människor blir ett avhumaniserande och en i handling förklaring att man inte har samma respekt för människorna som man ger den till eller de människor som har skänkt maten.
Men det finns också motbilder till detta. Bland annat i Belgrad, Serbien där man istället väljer ett bemötande där man ser varje person som en människa. Belgrad 2015.
  I första och sista hand är det alltid vilket bemötande vi ger varje människa vi möter som avgör om vi skall få en positiv och livbejakande värld eller inte. Har vi i åtanke att varje människa vi möter är en medmänniska borde vår värld kunna bli ett bättre ställe att leva på. Men så enkelt kanske det inte är eller så är det så fast vi gör det så mycket svårare?

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar