tisdag 17 februari 2015

Hopp - liv i verkligheten med kunskap och förberedelse

http://www.sydsvenskan.se/danmark/just-nu-manifestation-i-kopenhamn/

Det är så här hoppet ser ut. Människor som samlas för att manifestera mot det svarta mörker som terrorism, antisemitism och krig är.
  Önskar så att läget i världen hade varit bara en liten strimma ljusare än vad det är idag. Tvärtom ser läget nattsvart ut. Terrordåd i Paris och nu i Köpenhamn, IS i Libyen, Syrien, Irak och delvis i Europa, En vapenvila i Ukraina balanserar på ett litet halmstrå om man nu i ärlighetens namn kan tala om en vapenvila när det har pågått 139 brott av densamman det senaste dygnet. Jag förhåller mig en smula tveksam.
  I förra veckan kunde man höra, innan maratonförhandlingen genomfördes, att detta var sista chansen, vissa ledare började tala om ett tredje världskrig. Inte trevligt, oerhört skrämmande för att vara helt ärlig. Vissa valde att inte nämna det men att prata indirekt om det. Även studio Ett diskuterade detta i sin andra timme i torsdagens sändning den 12 februari. Det var relativt dystra beskrivningar av läget som både  Carl Bildt och Stefan Hedlund hade över läget. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637.
  I detta läge tycker jag att det är skrämmande att tystnaden från svenska myndigheter och politiker är total om vad som händer vid ett krig? Personligen tycker jag att direkt oansvarigt av svenska politiker att inte ansöka om ett medlemskap i NATO. Vi är lost in space om det värsta händer. Det har uttryckts tämligen klart från NATOs sida att det inte är så att Sverige kan räkna med skydd. I alla fall officiellt.
  Hur många svenskar vet vad vi skall göra om utifall det absolut värsta skulle hända? Måste erkänna att jag inte har någon större aning. Det är självklart min uppgift som samhällsmedborgare att göra detta. Men att hitta information om vad man skall göra om det blir krig, ens från från  myndigheten för samhällsskydd och beredskap är nästan omöjligt. Det nämns överhuvudtaget inte på hemsidan i någon synlig tablå.
  Tycker att man här kan jämföra med hur det går till när vi lär våra unga människor att köra bil. De får träna länge och de får också träna på det som anses vara det absolut svåraste att hantera nämligen när bilen gör som den själv vill i halka. Detta görs på en speciell halkkörbana med spännande övningar. Är det till någon nytta. Absolut! Har själv flera gånger fått pröva det i verkligheten och den kunskapen finns där.
 Genom att förbereda oss medborgare på vad som kan hända och hur man kan förhålla sig till det har vi så mycket bättre möjligheter att frigöra energi för att kunna hantera en kris när den väl kommer. Genom att vi har kunskap blir vi inte handlingsförlamade utan får en handlingsberedskap.

 Nu som en extra uppmaning till dig som möjligen läser det här gå in på länken nedan och fundera på om du är förberedd på att det blir en kris. http://www.sydsvenskan.se/sverige/svenskar-klarar-sig-inte-i-kris/
 

Checklista: Din hemberedskap

  • check

    Fotogenlampa och bränsle

    Exempelvis lampolja eller fotogen
    longGradientDivider
  • check

    Tändstickor

    longGradientDivider
  • check

    Stearin- och värmeljus

    longGradientDivider
  • check

    Ficklampa med extra batterier

  • Dunkar att hämta vatten i

    longGradientDivider
  • check

    Husapotek med det viktigaste

    longGradientDivider
  • check

    Radio med vev och solceller

    Kom ihåg att du i nödfall kan lyssna på radio en kort stund i bilen.
    longGradientDivider
  • check

    Vevladdare till mobilen

    longGradientDivider
  • check

    Extra element eller värmare

    Kan exempelvis drivas med fotogen.
    longGradientDivider
  • check

    Sovsäck, filtar och varma kläder

    longGradientDivider
  • check

    Hygienartiklar

    som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar



En något bekymrad bloggare önskar er alla en riktigt bra dag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar